Cerrahide Nütrisyon Durumunun Değerlendirilmesi Eğitimi
Dr. Haldun GÜNDOĞDU1, Dr. Pars TUNÇYÜREK2, Dr. Nejat GÜLGÖR2, Dr. Mehmet PETRİÇLİ2, Dr. Berna AVŞAR2
1Dr. M. Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi, 2. Cerrahi Kliniği, Ankara
2Yüksek İhtisas Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, Bursa
Özet
Amaç: Nütrisyon durumunun değerlendirilmesinin ve bunun eğitiminin önemini vurgulamak amacıyla, yeni kurulan genel cerrahi eğitim kliniğinde bir çalışma planlandı.
Durum Değerlendirmesi: Genel cerrahi kliniklerinde malnütrisyon oranı %30-60 olarak bildirilmektedir. Bu hastaların tanınmaması durumunda ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Malnütrisyonlu veya malnütrisyona aday hastanın belirlenmesi, önce konunun bilinmesi ve sonra da başvuru anında beslenme durumunun değerlendirilmesi ile mümkündür. Bu konuda, Sübjektif Global Değerlendirme (SGD), diğer birçok yöntem arasında öne çıkmıştır.
Yöntem: Çalışmaya ardışık olarak kliniğe yatan 120 hasta ve çalışma protokolünden bilgisi olmayan doktorlar dahil edildi. Kliniğin asistan ve uzmanlarına nütrisyon desteği eğitimi verilmeden önce yatırılan 60 hastanın hangilerinde nütrisyon durumunun sorgulandığı not edildi. Bu hastalar konunun uzmanı tarafından değerlendirildi. Bundan sonra, malnütrisyonun önemi ve nütrisyon durumunun değerlendirilmesi ile ilgili üç saatlik bir eğitim verildi. SGD formlarının kullanılması öğretilerek yatan her hasta için doldurulması sağlandı. Sonraki 60 hastanın verileri irdelendi.
Çıkarımlar: Nütrisyon desteği eğitimi verilmeden önce yatırılan 60 hastanın ikisinde (%3.3) beslenme durumu sorgulandı. Halbuki bu hastalardan %20'sinin beslenme durumu bozuktu, ikinci hasta grubunda çeşitli düzeylerdeki malnütrisyon oranı %33.3 olarak belirlendi. Hastaların %21.6'sında orta derecede malnütrisyon, %11.3'ünde ağır malnütrisyon riski saptandı. Eğitimden sonra, doktorlar malnütrisyonun varlığını saptamada %3.3 oranında hata yaparken, derecesini belirlemedeki yanılma %10 oldu.
Sonuç: Çalışmanın sonuçlan cerrahi kliniklerinde nütrisyon durumunun değerlendirilmesinin gerek ve önemini belirlerken, SGD formlarının artık hasta dosyasının bir parçası olması gerekliliğini de ortaya koydu.
Anahtar Kelimeler: nütrisyon eğitimi, Sübjektif Global Değerlendirme