Dr. Nail AYDIN, Dr. Gürsel SOYBİR, Dr. Özgür ODABAŞ, Dr. Tamer KARSIDAĞ, Dr. Sefa TÜZÜN

SB Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Cerrahi Kliniği, İstanbul

Özet

Amaç: Yara infeksiyonu oranları yüksek olan kliniğimizde 1 yılda opere edilen 1140 olguda, yara infeksiyonları-na etkili faktörler prospektif olarak sorgulanmıştır.

Durum Değerlendirmesi: Cerrahi alan infeksiyonu oluşumunda rol oynayan risk faktörlerinin belirlenmesi için çalışmalar sürmektedir. Yara infeksiyon oranı yüksek olan ünitelerde bu faktörler ayrı bir önem kazanmaktadır.

Yöntem: 1999-2000 yılları arasında öpere edilen 1140 hastada yaralar temiz, temiz-kontamine, kontamine, kirli-infekte olarak 4 gruba ayrılmış, parametrelerin tümünün yara infeksiyonu üzerine etkili olup olmadığı, yara gruplarına göre ayrı ayrı ve tüm hastalarda genel olarak Lojistik Regresyon Analizi ile irdelenmiştir.

Çıkarım: Temiz grupta malnütrisyon ve diyabet varlığının; temiz-kontamine grupta malnütrisyon, diyabet varlığı, acil operasyon ve yara irrigasyonu yapılmayışının; kontamine grupta operasyon süresi ve postoperatif yatış süresinin; kirli-infekte grupta operasyon süresi ve Apache II skorunun, infeksiyon oluşumunu anlamlı derecede etkilediği tespit edilmiştir. Hastalar gruplara ayrılmaksızın genel olarak irdelendiğinde ise yara irrigasyonu yapılmayışı, diyabet varlığı, malnütrisyon, acil operasyon, operasyon süresi, TPN uygulaması, obezite, Apache II skoru, tatil gününde ameliyat ve eşlik eden hastalık varlığının infeksiyon oluşumunu anlamlı etkilediği tespit edilmiştir.

Sonuçlar: Yüksek oranda yara infeksiyonu görülen kliniklerde, yara infeksiyonunu artıran endojen ve eksojen faktörlerin tespiti ve elimine edilmesi, edilemeyenlerin ise optimum düzeye indirgenmesine gayret gösterilmesinin gerekliliği gözlenmiştir. Yara infeksiyonlarının öncelikle prevansiyonu, tüm morbidite, mortalite ve tedavi giderlerini aşağılara çekeceği kaçınılmaz gerçektir.

Anahtar Kelimeler: yara infeksiyonu, risk faktörleri, prevansiyon