Künt Gastrointestinal Sistem Yaralanmaları
Dr. Neşet Nuri GÖNÜLLÜ, Dr. Nihat Zafer UTKAN, Dr. Nuh Zafer CANTÜRK, Dr. Fevzi Cahit İÇLİ, Dr. Mustafa DÜLGER
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Kliniği SİVAS
Özet
Kliniğimizde son 6 yıl içinde travmatik gastrointestinal sistem yaralanması tesbit ettiğimiz 73 hastaya ait klinik kayıtları gözden geçirdik. Künt travma genellikle trafik kazaları sonucu oluşmuştu, intestinal yaralanmaların çoğu primer onarım ya da rezeksiyonla kolayca tedavi edildi. Tedavideki gecikmeler, birlikteki yaralanmaların sayısı ve büyüklüğü morbitide ve mortaliteyi arttıran nedenler olarak belirlendi. Bu çalışmada mortalite oranı % 20.5 olarak bulundu. Künt travma sonrası multipl yaralanmalı hastalarda komplikasyonlarda sık görülmektedir. Bu çalışmada hastaların % 64.3'ünde postoperatif dönemde çeşitli komplikasyonlar gelişti. İzlediğimiz en sık komplikasyonlar enfeksiyöz kompli-kasyonlardı. Daha za sıklıkta postoperatif ileus ve Intestinal fistül gelişti.
Tüm hastalarda yaralanmanın derecelendirilmesi İncinme Şiddet Skoru (İŞS) ve Karın Travma İndeksi (KTİ) ile belirlendi. 61 hastanın ortalama İŞS 20 idi. Mortalite oranı İŞS 16'nın altında olan hastalarda % 13.5 iken 16'nın üzerinde olanlarda % 27.7 idi. İŞS 30'un üzerinde olan hastaların mortalite oranı % 80 olarak bulundu.
Hastaların ortalama KTİ 19.1 idi. Major travamaya maruz kalan hastaların değerlendirilmesinde KTİ'nin çok duyarlı bir yöntem olmadığı görüldü. Minor travma (İŞS 16) ya da izole karın yaralanması olan hastalarda KTİ 25'in altında mortalite % 6.2 iken 25'in üzerinde % 60 olarak bulundu.