KRONİK RENAL YETMEZLİKLİ HASTALARDA PARATİROİDEKTOMİ SONUÇLARI
NEŞET KÖKSAL, FUNDA TÜRKMEN, M İZZET TİTİZ
Haydarpaşa Numune Hastanesi, Hemodiyaliz ve Transplantasyon Ünitesi, İSTANBUL
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı medikal tedaviye rağmen hiperparatiroidiye bağlı semptomların geliştiği ve paratirodektomi uyguladığımız kronik renal yetmezlikli (KRY) hastalarımızdaki klinik bulguları, uygulanan cerrahi girişimleri ve sonuçlarını değerlendirmektir.
Durum Değerlendirmesi:KRY'li hastaların büyük bir kısmında hastalığın süresine bağlı olarak değişik derecede paratiroid hiperplazisi (sekonder hiperparatiroidizm) gelişir. Renal tx ile renal nedenler ortadan kalksada bazı hastalarda hiperparatiroidizm bulguları devam edebilir (tersiyer hiperparatiroidizm). Medikal önlemlerle kontrol altında tutulamayan hastalarda hiperparatiroidizm'in komplikasyonlarından korunmak için paratiroidektomi gerekir.
Yöntem: 1.3.1994-1.3.1997 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune Hastanesi Hemodiyaliz ve Transplantasyon Ünitesinde KRY nedeni ile sekonder ve tersiyer hiperparatiroidizm gelişen 4 hastaya paratiroidektomi uygulanmıştır. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası yakınmaları, klinik ve radyolojik bulguları, ameliyat öncesi ve sonrası kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz ve intakt parathormon değerleri incelendi. Ameliyat öncesi tüm hastalara paratiroid lokalizasyonu amacıyla ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve Tc99m pertecnatate ve thalium201 substraksiyon sintigrafisi yapıldı. Eksplorasyonda saptanan paratiroid sayısı ve lokalizasyonları, postoperatif komplikasyon ve takip sonuçları değerlendirildi.
Çıkarımlar: Hastaların hepsinde de intakt parathormon değerleri 1000 pg/ml'nin üzerinde idi. İki hastada 4 hiperplazik paratiroid bezi saptandı ve birinde alt paratiroidler timus kalıntısı içinde idi. Bir hastamızda 3, daha önceden bilateral subtotal tiroidektomi uygulanan bir hastamızda ise 2 hiperplazik paratiroid bezi saptanmıştır. Bir hastaya subtotal paratiroidektomi, 3 hastaya ise total paratiroidektomi ve ototransplantasyon yapılmıştır. Hastaların ortalama 24.5 aylık takiplerinde hiperparatiroidizm ile ilgili yakınmaları düzelmiş, parathormon, kalsiyum ve fosfat değerleri normal düzeylere inmiştir.
Sonuç: Medikal tedaviye rağmen hiperparatiroidiye bağlı semptomların geliştiği KRY'li hastalarda hiperparatiroidizmin komplikasyonlarından korunmak için paratiroidektomi düşünülmelidir. Ameliyat öncesi paratiroidlerin lokalizasyonu amacıyla kullanılan görüntüleme yöntemleri gereksizdir. Alt paratiroid bezlerinin bulunamadığı hastalarda timus kalıntısı çıkarılmalı ve intratimik paratiroid dokusu yönünden incelenmelidir.
Anahtar Kelimeler: HİPERPARATİROİDİZM, KRONİK RENAL YETMEZLİK