Nadir görülen bir yumuşak doku tümörü: Ekrin spiradenoma
Ahmet Dağ1, Alper Sözütek1, Ramazan Sarıbay1, Yavuz Başterzi2, Ebru Serinsöz3, Didar Gürsoy3
1Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi AD, Mersin, Türkiye
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi AD, Mersin, Türkiye
3Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji, Mersin, Türkiye
Özet
Amaç: Ekrin spiradenoma, ekrin ter bezlerinden köken alan ve nadir görülen yumuşak doku tümörlerinden biridir. Bu çalışmamızda, ekrin spiradenoma nedeni ile ameliyat edilen hastalarımızdan elde ettiğimiz sonuçları değerlendirmeyi amaçladık.
Hastalar ve Yöntem: Ocak 2006 -Temmuz 2011 tarihleri arasında ekrin spiradenoma nedeni ile ameliyat edilen 9 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, yakınmaları ve bunların süreleri, kitlenin yerleşim yeri, cerrahi özellikleri, patoloji raporları, ameliyat sonrası ortaya çıkan komplikasyonlar ve izlem sonuçları kaydedildi.
Bulgular: Çalışma grubu, 6 kadın ve 3 erkek, medyan yaş 37,7 ± 14,8 (24-75 yaş) olan toplam 9 hastadan oluşuyordu. Sekiz hastada patoloji selim olarak belirtilirken, sadece bir hastada maligniteye rastlandı. Malign ekrin spiradenomalı hasta 75 yaşında bir kadın idi. Tümü (%100) ele gelen kitle ile başvuran hastaların 5'inde (%55) ağrı ve hassasiyet de vardı. Ortalama yakınma süresi 8.6 yıl (3-15 yıl arasında) idi. Kitleler olguların 3'ünde sırtta torakal bölgede, 2'sinde skapula üzerinde, 2'sinde kol üzerinde ve 1'inde boynun sağ lateralinde idi. Malign ekrin spiradenomalı hastada kitle saçlı derideydi. Ortalama 31,8 ay izlem sürecinde hiçbir hastada nükse rastlanmadı.
Sonuç: Cildin yumuşak doku kitlelerinin ayırıcı tanısında ekrin spiradenoma da düşünülmelidir. Lezyonun malignite ve nüks etme riski dikkate alınarak, radikal cerrahi eksizyon planlanmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Ekrin spiradenoma, benign ter bezi tümörü