Mebendazol ve Albendazol'un Sekonder Ekinokokkosisde Tedavi Etkinliği
Dr. Haluk DEMİRYÜREK, Dr. İlhan SUNGUR, Dr. Kayhan GÜRBÜZ
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, ADANA
Özet
Eklnokokkus granulosus'un sebep olduğu hi-datik kist hastalığının tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavinin en önemli komplikasyonu kist içeriğinin manüplas-yon sırasında karın boşluğuna yayılarak sekonder hida-tidozis'e sebep olmasıdır.
Günümüzde, mebendazol ve albendazol gibi antihel-mintik ilaçlarla tıbbi tedaviden başarılı sonuçlar alındığı bildirilmiştir. Bu çalışmada 4 haftalık beyaz farelere Intraperitoneal 1 ml (1000 skoleks) canlı skoleks enjeksiyonunu takiben mebendazol (40-50 mgr/kg/günde) ve albendazol (7-10 mgr/kg/günde) tedavi amaçla 35 gün kullanıldı. 5 ay sonra yapılan otopside, kontrol albendazol ve mebendazol gruplarında sırasıyla % 92, % 58 ve % 18 farede kist oluşumu gözlendi, intraperitoneal oluşan kistlerin sayıları, çapları ve ağırlıklarına göre mebendazol ve albendazol ile tedavi edilen gruplarda kontrol grubuna göre önemli derecede istatistiksel fark vardı (p<0.05, p<0.001). Terapötik olarak mebendazol ve albendazolün sekonder kist hidatidozis oluşumunu engellediği, mebendazolün albendazole göre sayısal olarak daha etkili olmasına rağmen, istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur (p >0.05).
Intraoperatif kist skolekslerin yayıldığından şüphelendiğimiz hastalarda postoperatif dönemde ilave tedavi olarak ve cerrahi girişimin kontrendike olduğu yüksek risk grubu multipl kist hidatosisll hastalarda Mebendazol veya Albendazol verilmesi tavsiye edilir.